A város tele van magas épülettel. Olyan középmagassal, a kedvenc szám emeletileg 20 körül van. Ez a téma megérdemel egy külön posztot is, na, majd ott megnézzük bővebben!

DSC00857_640.JPG

Ez itt például a Lazurnij Kvartal, csak így, egyszerűen. A taxisoknak nem utcanév kell, "Lazurnij", s máris tudják merre is. Később ránézünk kissé távolabbról is.

Ettől némileg különbözik a Bayterek torony környéke, mind tőle Keletre, mind Nyugatra. Keletre van a hivatali negyed, a minisztériumok zömével, a Parlament irodaházával s vele szemben egy másikkal, amelyen sajnos csak kazah nyelvű szöveg hírdeti mibenlétét, én meg azt ugyebár nemigen értem, beszélem (mit is szerénykedem itt, a temir zsoli-n, a duken-en, a sastaraz-on és a zsok és zsana szavakon kivül nemigen ismerek mást) s magával a Parlamenttel (mondjuk ez utóbbi, akárcsak az Elnöki Palota már igencsak földszintes).

DSC00545_640.JPG

Ezek tehát a Parlament épületei. Két épület, lehet azért, mert kétházas? Van a Szenátus meg a Mazsilisz. Igen, jól írtam, nem Mazsihisz, az más... A kelet-nyugati tengely keleti vége igazából nem is ér véget az Elnöki Palotával, de ez a meglepi...

Marad a nyugati vége az Izumrudnij kvartallal, mellette a Kazah Államvasutak impozáns üveg-irodaházával, pár lakótoronnyal szemközt, meg egy egyelőre előttem ismeretlennel a sor végén. A tengely végén meg a Khan Shatyr, a világ legnagyobb sátra, amelyet pár év múlva magasházak keréja fog körbeölelni, valahogy így:

WP_20130421_003_640.jpg

Na de még ne menjünk annyira előre, álljunk csak meg az Izumrudnij Kvartalnál! Mindezek közül a (jelenlegi) legmagasabb az Izumrudnij kvartal egyik tornya. A három tervezett toronyból kettő elkészült, a harmadik toronydaruját, amely alig nőtt a talajszint fölé, pár hete elbontották, elvitték. Ugyanakkor a GoogleErthön nagyon bizakodóak, ott mindhárom torony feszit 3D-ban, igaz, kicsit más az elrendezésük. 

Nem sokáig tart már az elsőbbbség, készül a térség (Közép-Ázsia) legmagasabb épülete, az Abu-Dhabi pláza, amelynek építése pár kitérő után újabb lendületet vett a napokban. De hol van még a befejezés?

Visszatérve a miénkre, az emeletek számától eltekintve nemigen lehet különbség más irodaházakhoz képest, legfeljebb a liftek számában és működési rendjében. Itt három liftház van, liftházanként jópár lifttel. Az elsőből csak a 10-ig mennek a liftek, a másodikból az első megálló a tizedik s fölötte. S a harmadik tör a magasba, a 30 emeletig meg sem áll. Pár percnek tűnő néma száguldás s végállomás.

WP_20130607_003_640.jpg

Megérkeztünk hát, feszít az izgalom, az érdeklődés. Ez lenne hát a 45-ik, ez lenne hát az elnöki ... mi is? Mert nem apartman, nem rezidenci, nem lakosztály. A látvány azért megkapó. Egyrészt az egyben-emelet, egy tér az egész. S ahogy kivülről is látszik, itt fenn nagyobb az emelet alapterülete, mint például a mi hetedik emeletünkön. Elbűvölve az üvegfalon túli látványtól, körbejártuk s fényképeztünk, ami belefér. Sajnos csak Lumia 820-as telefonom lencséjére hagyatkozhattam, de legalább láthatjátok, mire is jó egy Lumia-fényképezőgép!

WP_20130607_017_640.jpg

WP_20130607_029_640.jpg

Belül nem különösebben izgalmas, mint mondtam, egy nagy egybe-tér, itt-ott bútorcsoportok, s ennyi. De nézzünk csak ki! 

WP_20130607_018_640.jpg

WP_20130607_024_640.jpg

Amikor már azt gondoltuk, mindent láttunk, mehetünk is haza, jött a meglepetés: nem akarunk-e felmenni a tetőre? Mit mondjak, hülye egy kérdés volt, már hogy a fenébe is ne? Kis csapatunk egy emberként vetette magát a lépcsőházra, oda már nem jár fel a lift, plusz két emelet, semmiség! 

WP_20130607_071_640.jpg

S megérkeztünk? Á, dehogy! Igaz, a tüske tetejére már nem kívánkozott egyikünk sem (pedig ott, annak a hegyén van meg a 200 méter az utca szintjétől), de a lépcsőház teteje csábított, mit nekünk már egy kis  további létrázás...

WP_20130607_048_640.jpg

S itt vagyunk. Oda fel már sajnos nem (nem is tudom, lehet, hogy már nem is kívánkoztam? Szemmel láthatóan a többiek sem).

WP_20130607_056_640.jpg

Ott fenn, a lámpánál van meg a 200 méter. 

De ha már itt vagyunk s a szél sem fúj le bennünket (azt azért tudni kell, hogy egy puszta közepén álló helyen szinte mindig fúj a szél, s ritkán simogató szellő, inkább ruhaszaggató-levetkőztető) lássuk, mennyivel több ez a 45-iknél.

Nos, kezdjük. Nézzünk szét, Keletről Dél felé haladva.

Ezen a szép nagy sétatéren áll irodaházunk, amely az új Asztana szive, a Nurzsol Bulvár. Bár embert még nem hallottam, hogy így nevezte volna, a köznyelv nemes egyszerűséggel csak Bajtereket mond, ami igazából csupán annak a toronynak a neve ott a kép közepén. A tér kelet-nyugati tájolású, ez a tengely nem ér véget az Elnöki Palotával, hanem folytatódik a folyón túl is, igazi vége ott a távolban levő piramison túli emlékmű. Na, vajon kinek is dicsősségét hírdeti (hamarosan szétnézünk azon a környéken is)?

WP_20130607_055_640.jpg

Tehát a piramis, a folyó és az Elnöki Palota megvan, ahogy jövünk közelebb, sorakoznak a minisztériumok (ott, ahol az a két kapubástya magasodik), majd lakóházak a Bajterek-torony teréig. Az a tojásalakú a mellette jobbra álló téglával egy (nem "a") könyvtár, látunk még ilyet, könyvtárat (szemfülesebbek innen is láthatják, ott a Peking Palace sapkája mellett - na vajon melyik épületet is hívják így? Rátok bízom...). Jobbra lent a Keruen magasodik (pontosabban laposodik, a környezet tükrében, ugye...), egy pláza, ahogyan illik: butikok, elektronikai (Technodom) és élelmiszeráruház, éttermek, sétaterek, 3D és IMAX mozi és fiatalak, fiatalok, kint és bent, mindenhol)

WP_20130607_064_640.jpg

Lassan Délre érünk, ott középtájon, a Honvédelmi Minisztérium mögött mélyül az Aby Dhabi Pláza húsz méter mény munkagödre

WP_20130607_063_640.jpg

A távolban három fedett aréna, a Jégpalota, a Futball Stadion és a Kerékpáros Csarnok. A mecsetet gondolom mindenki felismeri. S mint látszik, vannak még üres telkek.

WP_20130607_054_640.jpg

A tengely nyugati vége. Van itt egy pláza (Asia Park), a Mariott szálloda, a Khan Shatyr és a toronykaréj eddig elkészült két épülete. A kör alakú épülettel körbevett téren szökőkutak tömege, ellátogatunk oda is hamarosan.

WP_20130607_070_640.jpg

Ott fenn, a horizonthoz közel, a folyó jobb partján, a régi Celinográd. Balra van egy impozáns épület, a moszkvai Hét Nővérre hajaz, (aki inkább olvasna, lapozzon bele ebbe) a Triumfalnij Apartman épülete. Az a kék épülettömb a bejegyés elején már látott Lazurnij Kvartal kész része (attól kicsit jobbra lakásomnak helyet adó 18 emeletes ikertornyok). A pirostetős kisházak a Diplomaticseszkij Gorodok rezidenciái, tőlük balra a Rixos Prezident Hotel épülete.

Nos, nagyjából ennyi látszik közel 200 m magasságból. S milyen egy közel 200 méteres mélység?

WP_20130607_044_640.jpg

Ilyen...

Szerző: bySubte  2013.06.30. 17:14 Szólj hozzá!

Címkék: épület városkép Astana Bayterek Izumrudnij

A bejegyzés trackback címe:

https://stanistan.blog.hu/api/trackback/id/tr375374652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása