Nagy nap ez a mai! Nem, nem amiatt, hogy vendégségbe készülnék, á, dehogy! Hanem éppenhogy fordítva: hozzánk jönnek vendégségbe! Oda, abba a szép zöld épületbe, ott a torony mögött közvetlenül jobbra. 

DSC00535 (Copy).jpg

Annyiban más volt ez a reggel, hogy a szél nem akarta leszaggatni rólam zakómat, nyakkendőmet, a hőmérséklet is végre elfogadható volt fél kilenckor, amikor elindultam szokásos reggeli sétámra, az egy kilométerre levő munkahelyemre. Ha kinézek a lépcsőház erkélyén, szinte karnyújtásnyira lakom csupán, légvonalban 700 méter, ha van.

WP_20130419_002 (Copy).jpg

Azonban ott, a kis házak között átvágva, a szálloda mellett jutok al az Izumrudnij Kvartalba. Az a kis házas terület a Diplomaticheskiy Gorodok, különböző országok nagykövetségeivel, rezidenciáival. A miénk nem ott van, hanem mint épp kiderítettem a napokban, pont az ellenkező irányban lakásomtól, ugyancsak egy kilométernyire. Ott futok el előtte hétvégenként, de valahogy még nem tünt fel. Na, majd legközelebb szemügyre veszem jobban.

WP_20130421_024 (Copy).jpg

Lassan közeledem, Reggelente elég sokan baktatunk át oda szembe a házamból, a szomszéd házakból is, így másfél hónap után akadnak ismerős arcok, ismerős nevek is, olykor még szóba is elegyedünk egymással. Nos igen, a munkahely mellé kell költözni és akkor az ember nem tölti egynegyed munkás életét utazással... Már persze, ha megteheti, ugye...

WP_20130429_002 (Copy).jpg

Na, ma nem ilyen idő volt... ami persze semmit sem jelent, mert itt az időjárás percről percre változik. De tényleg! S az eddigi tapasztalataim alapján, általában a rosszabbik irányba: reggel napsütésben, kellemes tavaszban indulva, ebédről visszafelé az irodába bőrigázva és összefagyva... S hiába is nézem az időjárásjelentést, reggel szép napot jósol, délben már rossz az idő. Nemhiába a világ második leghidegebb fővárosa ez a város!

De ezért megyek rendületlenül, mintegy 15 perc, hova is lenne a nagy sietség? A meglepetés ott ért: tucatnyi egyenruhás és egyenruhátlan (már ha az öltönyt s a fülből kilógó füldugó-kábelt nem vesszük annak) fogadott az épületünk halljában, két detektoros kaput varázsoltak a bejárat mögé reggelre, s szépen mindenkit áthajtottak rajta. Nadrágszíj, cipő maradt, de telefon, kulcs, pénzérme ki a zsebből. Pár perc az egész, legalábbis az időben érkezőknek, a kicsit elalvósabbak már némileg nagyobb tumultus árán tudtak csak bejutni.

S jött a találgatás, na nem sokáig, mert egyből kitaláltuk: az Elnök tesz látogatást irodaházunkban. De mivégre is? Egy kis guglizás s ott volt a válasz laptopom monitorán. Vagyis az nem derült ki, miért is éppen a mi irodaházunk, bár végül is, miért ne? A maga 45 emeletével, s ott a legtetején az elnöki rezidenciával, a város s egyben az ország egyik emblematikus építménye, az új főváros vadonatúj adminisztrációs és üzleti negyedének a kellős közepén?

WP_20130427_032 (Copy).jpg

Kitünő hely egy ki baráti eszmecserére Az Elnök (itt a nevét ki sem kell mondani, mindeni tudja, hogy Nazarbajevről van szó), az orosz elnök, Putyin és a belorusz elnök, Lukasenko között. Mondhatnám, a felhők fölött, de ma éppen ragyog a nap, a felhők, amik vannak, azok is csak itt-ott és magasan.

DSC01243 (Copy).jpg DSC01248 (Copy).jpg

Ezen a kis biztonsági hercehurcán kivül annyiban érintett minket az egész látogatás, hogy a munkaidő vége előtt mindenkit szépen hazahajtottak: ötkor záróra...

Na, majd este a tévéből, internetről megtudjuk, mire is jutottak irodaházunk vendégei... Addig is nézzük meg, hogyan mutat ez este, kicsit távolabbról.

DSC01329 (Copy).jpg

DSC01233 (Copy).jpg

Nagy sajnálatomra az iroda, hol dolgozom, csak a hetedik emeleten van, de ha felemelem szemem a monitorról, ez a látvány tárul elém (a tornyon túl, attól kicsit balra, az a kupolás épület az Elnöki Palota):

WP_20130513_002 (Copy).jpg

Nem rossz, no de a 45-ikről? Ami késik nem múlik: valahogy csak megnézem én magamnak azt az emeletet is...

Szerző: bySubte  2013.05.28. 16:12 Szólj hozzá!

Címkék: Kazahsztán Asztana Astana Bayterek Izumrudnij

A bejegyzés trackback címe:

https://stanistan.blog.hu/api/trackback/id/tr775330309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása